NASIL ALABİLİRİM?
a.Yeni Kimlik Kartımı Almak İÇin Neler Yapmalıyım?
Kimlik Kartınızı almak için yurt içinde İlçe Nüfus Müdürlüklerine, yurt dışında ise dış temsilciliklere şahsen başvuru yapmanız gerekmektedir. Size en yakın İlçe Nüfus Müdürlüğüne müracaat edebileceğiniz gibi, herhangi bir İlçe Nüfus Müdürlüğünden de başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
i.Randevulu veya randevusuz müracaatlar
Başvurunuz için doğrudan İlçe Nüfus Müdürlüğüne gidebileceğiniz gibi, zaman kaybına sebebiyet vermemek için randevu alarak da gidebilirsiniz.
İşlem yoğunluğu yüksek olmayan İlçe Nüfus Müdürlüklerimizde randevulu başvuru uygulaması yapılmamaktadır.
ii.Yanımda Neler Olmalı?
Kimlik Kartı başvurusu için İlçe Nüfus Müdürlüğüne giderken son altı ay içinde çekilmiş 1 adet biyometrik fotoğraf ve kimlik beyanı için nüfus cüzdanı, uluslararası aile cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi, memur cüzdanı, avukat kimlik kartı veya basın kartı gibi kimlik belgesi yerine geçen fotoğraflı belgenin yanınızda olması yeterlidir.
On beş yaşını tamamlamış olanların şahsen başvurması gerekmektedir. Başvuru sonucunda kişiye başvuru belgesinin bir nüshası verilir.
Başvuran tarafından talep edilmediği sürece onbeş yaşını tamamlamamış çocukların kimlik kartlarında fotoğraf yer almaz. Ancak, talep edilmesi halinde her yaş grubundaki çocukların fotoğrafı kimlik kartında yer alır.
iii.Kimlik Kartı Ücreti Ne Kadardır?
Kimlik Kartı bedeli; kanunî bildirim süresi dışında doğum nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 15 TL, Değiştirme nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 16 TL ve Kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 33 TL’dir. Kimlik kartı bedeli başvuru sırasında tahsil edilir.
iv.Başvuru Esnasında Neler Yapacağım ve İŞlemler Ne Kadar Sürüyor?
Başvuru esnasında tecrübeli İlçe Nüfus Müdürlüğü personelimiz gerekli yönlendirmeleri yapacaklardır. Başvurunuz esnasında kimlik bilgileriniz kontrol edilecek, gereken alanlarda güncellemeler gerçekleştirilecektir.
Başvuru formunuzun çıktısına imzanız alınacak, fotoğrafınız taranacak, biyometrik verileriniz (her iki el için parmak izi, parmak damar izi, el ayası damar izi) alınacak ve imza beyanınız da alınarak başvurunuz tamamlanacaktır.
Bu esnada size teslim edilen PIN* zarfınızda bulunan 6 haneli şifrenizi unutmayınız. Bu şifre, banka kartlarında olduğu gibi bazı işlemlerde kimlik doğrulama amacıyla kullanılacaktır. PIN kodunuz, kimlik kartınız size teslim edilinceye kadar aktive olmayacaktır. PIN kodunuzu İlçe Nüfus Müdürlüklerinde bulunan kioskları kullanarak değiştirebilirsiniz.
PIN kodunuz size başvuru esnasında kapalı bir zarf içinde teslim edilecektir.
PIN ile doğrulama bir çok kimlik doğrulama teknolojisini barındıran kimlik kartınızın kimlik doğrulama metodlarından biridir. Kamuoyunda orta seviye güvenlik gerektiren uygulamalarda PIN ile doğrulama metodu kullanmak isteyen kurum ve kuruluşların uygulamalarında kullanılacaktır.
Toplam 6 sayısal veriden oluşan PIN kodunuzu unutmamanız, zaman zaman İlçe Nüfus Müdürlüklerinde bulunan Kiosklar vasıtasıyla değiştirmeniz güvenliğiniz açısından önemlidir.
Başvurunuz esnasında size teslim edilen PIN zarfının açılmamış olduğunu lütfen kontrol ediniz. Açılmış, yırtılmış yada başka herhangi bir şekilde şüphe uyandıran bir PIN zarfı teslim edildiğinde lütfen görevliği uyarınız ve PIN zarfınızın değiştirilmesini talep ediniz.
Kimliği Kanıtlayacak Belge İbraz Edemeyen Erginlere Kimlik Kartı Nasıl Düzenlenir?
On sekiz yaşını tamamlayanların; kimliğini kanıtlayacak fotoğraflı resmi belge ibraz edememeleri durumunda yaptırılacak soruşturma sonucuna göre başvuru alınma işlemleri yapılır.
vi.Kimlik Kartım Nasıl Ulaştırılacak?
Başvurularınız alındıktan sonra başvuru değerlendirilerek, herhangi bir sorun bulunmaması durumunda kimlik kartı hazırlanarak, başvuru esnasında belirtilen adrese PTT Kargo’nun güvenli taşıma hizmetiyle teslim edilecektir.
b.Çocuklarım İçin Kimlik Kartı Başvurusu Nasıl Yapabilirim?
Hangi yaş grubunda olursa olsun çocuklarınız için de kimlik kartı başvurusunda bulunmanız gerekmektedir.
On beş yaşını tamamlamayan çocukların; veli, vasi veya vekaletname ibraz edenler ile veli, vasi veya kayyımlarına, bunların bulunmaması halinde; büyük ana, büyük baba veya kardeşlerine ya da çocukları yanlarında bulunduranlar veya muhtarın yazılı beyanı ile kimlik kartı başvurusu alınır.
On beş yaşını tamamlayan çocuklarınızın şahsen başvuru yapmaları gerekmektedir.
c.Engelli Vatandaşlarımız İçin
İlçe Nüfus Müdürlüğüne şahsen giderek başvuruda bulunma imkânı bulunmayan vatandaşlarımızın başvuruları kendi adreslerinde alınacaktır.
Başvurunuz üzerine size bildirilen zaman dilimi içerisinde İlçe Nüfus Müdürlüğü görevlilerimiz adresinize gelerek başvurunuzu alacaktır. Fotoğraf çektirme imkânı olmayan vatandaşlarımızın fotoğrafları, başvuru için gelen görevlimiz tarafından çekilecektir.
#Nüfus #Müdürlüğü #KimlikKartı #Yeni #Nasıl #Alınır #Değiştirilir #Yenileme
source