Ana Sayfa Asayiş Aile ve yakınlarına ulaşılamayan refakatsiz çocuklarımızla ilgili nasıl bir yol izleniyor?

Aile ve yakınlarına ulaşılamayan refakatsiz çocuklarımızla ilgili nasıl bir yol izleniyor?

Deprem bölgesinde aile ve yakınlarına ulaşılamayan refakatsiz çocuklarımızla ilgili nasıl bir yol izleniyor?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca depremden etkilenen, aile ve yakınlarına ulaşılamayan ve buluntu/kimliği tespit edilemeyen çocuklarla ilgili olarak çalışmalar yürütülmektedir.

Enkazdan çıkan çocuklar öncelikle ambulanslarla en yakın sağlık kuruluşuna yönlendirilir.

Hastanede tıbbi tedavisi tamamlanırken tıbbi sosyal hizmet birimleri tarafından çocuğun kimlik bilgilerine ve yakınlarına ulaşılmaya çalışılır.

Ailesi ve yakını bulunamayan veya kendisini ifade edemeyen çocuklar hastane ile eşleştirilen Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı personeline ve kolluk birimlerine bildirilir.

Çocukların kimlik tespiti için TÜBİTAK’ın geliştirdiği “Derin Görü” uygulamasıyla kimlik ve yakınları hakkında bilgilerin net olmadığı çocuklar hakkında fotoğraflar üzerinden bilgi edinilmesi sağlanır. Sistem, kayıtlı fotoğrafları ve ihbarları sorgulama ve fotoğraf eşleşmesi yapılması imkanı sağlar. Eşleşen fotoğraflar ve ihbarlardan elde edilen tüm bilgileri Derin Görü sistemi ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca kullanılan Aile Bilgi Sistemi Afet Çocuk Modülüne kaydedilir, bilişim alt yapısı ile takip etmeye devam edilir. Uygulama, kullanıcı tanımı ve şifre ile giriş yapıldıktan sonra 2 temel işlev olan “Yüz Kayıt İşlemi” ve “Galeride Benzerlik Tespiti” işlevlerini sunar. Yüz Kayıt İşlemi, edinilen fotoğrafın sisteme girilmesi ve fotoğraftaki bebek ya da çocuk bilgileri ile eşleştirilmesini sağlar.

Taburcu aşamasında çocuk, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlık personelince, çocuğun tedavi bilgileri, fotoğrafı, kurtarıldığı adres vb.
tanıtıcı diğer özelliklerin de yer aldığı “Afet ve Acil Durumda Buluntu/Kimliği Tespit Edilemeyen Çocuklar için Bilgi Formu” doldurularak teslim alınır. Çocuk İl Müdürlüğü tarafından belirlenen ilgili bakım kuruluşuna yerleştirilir.

Depremden etkilenen çocuklara yönelik psikososyal destek çalışmalarına Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının psikososyal destek ekipleri tarafından ivedilikle başlanır.

Aynı zamanda çocuğun aile ve çevre araştırmaları yapılarak yakınlarına ulaşılmaya çalışılır. Aile ve yakınlarına ulaşılması halinde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İl Müdürlükleri tarafından yapılan gerekli araştırma ve kanıta dayalı incelemeler neticesinde, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca hazırlanan uygulama esaslarınca uygun görülmesi halinde aile ve yakınlarına tutanak ve diğer destekleyici belgeler ile teslim edilir.

Deprem bölgesinde ailesi ve yakınlarına ulaşılamayan çocuklar kesinlikle üçüncü kişilere teslim edilmez.

Çocuğu teslim alan aile bireylerinin gideceği Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı il Müdürlüğünce çocuğun takibi amacıyla gerekli bilgilendirme yapılır.

Aile yakınına teslimin sağlanamadığı durumlarda çocuk devlet korumasına alınır ve uygun sosyal hizmet modelinden yararlandırılır. Bu süreçte çocukla ilgili tüm bilgiler Bakanlık Aile Bilgi Sistemine (ABS) tanımlanır. Çocuklarla ilgili bilgiler buradan takip edilir. Ayrıca çocuklar ile ilgili bilgiler, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı merkezde ilgili koordinasyon birimine fotoğraf ile birlikte dijital olarak saklanmak üzere iletir.

Vatandaşlar Deprem Bölgesindeki Refakatsiz Çocuklar İçin;
ALO 183’e, SABİM ALO 184’e, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İl Müdürlüklerine, İl Sağlık Müdürlüklerine yada Kolluk Kuvvetlerine Başvurabilirler.

source